Meer informatie
Audiovisueel kunstenaar Maurits Wouters (Turnhout 1986) doet onderzoek naar de veranderende verbeelding van collectieve herinneringen en hoe deze wordt ingezet binnen identiteitsvorming. Zijn foto’s en video’s balanceren tussen het heden en een lang vervlogen verleden. Het gaat Wouters niet om een reconstructie van dat verleden maar om het oproepen van imaginaire, soms hallucinerende beelden die de kijker meevoeren naar een illusoire werkelijkheid. Verzameld archiefmateriaal vormt hij via foto- en filmmontage om tot beelden die een andere interpretatie geven van het hier en nu.
Zijn meest recente project is Locus Solus, een filosofische virtual reality-documentaire in de vorm van een game, gebaseerd op het gelijknamige cultboek van Raymond Roussel dat in 1914 verscheen. In het park Locus Solus gaat de deelnemer, als halfdode ontsnapt uit de ‘machine célibataire’ en zijn geheugen kwijt, op zoek naar zijn verloren identiteit. In deze zoektocht belandt de speler in verschillende werelden waarin prominente nazi’s, (cultuur)filosofen en psychoanalytici als Deleuze, Guattari en Walter Benjamin en kunstenaars als Elsa Freytag von Loringhoven en Rrose Sélavy/Marcel Duchamp figureren.
Individuele geschiedenissen raken aan universele gebeurtenissen en ballen die als het ware samen. Een persoonlijke innerlijke reis raakt aan een collectief geheugen.
Maurits Wouters behaalde een master aan het RITCS (Brussel), een master film- en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en een doctoraat in de kunsten aan de Vrije Universiteit van Brussel/RITCS. Zijn video’s en films zijn inmiddels op tal van internationale podia te zien geweest, op het Jihlava documentaire filmfestival (Tsjechië), bij de Fridman Gallery en Experimental Intermedia in New York en Bozar in Brussel.