Meer informatie
Jan Doms (1949)
Jan Doms studeerde ruimtelijk constructief beeldhouwen aan de Academie Tilburg. Hij verdiepte zich in de Russische avant-garde en in de ontstaansgeschiedenis van de steden. Nadien volgde hij cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg, gericht op de materiële cultuur (architectuur en stedenbouw). Hij maakte studiereizen binnen Europa en naar Brazilië en Japan.
In 1978 begon Jan Doms met grootschalige performances waarin zijn bewegende sculpturen van staal in de architectonische en landschappelijke ruimte een centrale rol vervulden. Nadien combineerde hij staal met glas en veroverde met de ‘De Maatschap internationaal’ podia, musea en bijzondere locaties in Nederland, België en Duitsland.
Op uitnodiging maakte Jan Doms met zijn schildervriend Han Klinkhamer in 1997 een reis op de Wilde Vaart met het vrachtschip de Flinterhaven (1997 rederij De Flinter). Hij tekende de zeeën, het laden en lossen in de havens en schreef aan boord een scheepsjournaal dat gepubliceerd werd op de literaire site www.cubra.nl. Sinds die tijd exposeerde hij elke twee jaar reistekeningen en poëtische objecten in Galerie Kathareze, de voorloper van Luycks Gallery.
Stedelijk museum Roermond (1988 / 1990) en Stadtmuseum Meissen (Dresden 2000) brachten overzichten van de dynamische sculpturen en performances. Speciale projecten werden o.a. uitgevoerd voor de Glasstec Düsseldorf (2002/04/06).
In 2001 richtte Jan Doms het bureau voor ruimtelijk ontwerp en onderzoek LEF stadsdynamica op. Inmiddels trekken zijn bijzondere studies en ontwerpen de aandacht, zoals de herontwikkeling van ‘De Grote Stad Assisië’, de Cultural Strategy Lublin (i.s.m. Joanna Muzykowska) en de nieuwe 52 meter hoge productietoren die op de skyline van Eindhoven ontwierp in opdracht van Maxit-Benelux (realisatie 2009).